Výroba aut v Polsku je rekordní. Fiat je největší automobilkou

22.03.2016 19:14

Také Polsko je součástí trendu stálého zvyšování produkce na území střední Evropy. Zatímco v České republice vloni sjelo z výrobních linek rekordních 943 tisíc aut, v Polsku byl výsledek též rekordní – 869.536 aut.

Také Polsko je součástí trendu stálého zvyšování produkce na území střední Evropy. Zatímco v České republice vloni sjelo z výrobních linek rekordních 943 tisíc aut, v Polsku byl výsledek též rekordní – 869.536 aut. Závislost ekonomik v srdci Evropy na automobilovém průmyslu tak stále roste.

 

Fiat, Opel i Volkswagen – všichni zvyšují produkci
Ačkoliv růst polské automobilové produkce je meziročně 21,6 %, loňské číslo rozhodně není posledním rekordem. Fiat, který je největším výrobcem aut v Polsku, bude rozšiřovat kapacity svého závodu v Tychy. Jeho model 500 jde totiž v Evropě velmi dobře na odbyt a Fiat si potřebuje zajistit dostatečné kapacity pro jeho produkci. V roce 2007 Fiat celkově v Polsku vyrobil 346.177 vozidel. Se 71,4 % byl model Panda nejvíce vyráběným v této zemi.

 

 

Producentem, jehož výroba meziročně poskočila jen nevýrazně byl Opel. Ten vyprodukoval vloni v Polsku 187.265 vozů, což je jen o 0,2 % více než v roce 2006. Volkswagen, který v Poznani vyrábí své modely Caddy a Transporter zvýšil výrobu citelněji – o 17,8 procenta na 91.903 vozů.

 

Střed Evropy – (auto)dílna Evropy
Stále rostoucí produkce aut v zemích střední Evropy (viz růst v České republice) má za následek těsnější svázání jejich ekonomik s automobilovým průmyslem. To v současnosti nenese pro hospodářství našeho regionu příliš negativního – naopak. Poptávka po nových vozech na rostoucích trzích roste tak rychle, že většina automobilek nestíhá vyrábět. Ovšem v případě výraznější krize automobilového odvětví by krize mohla být v našich končinách o to citelnější.

www.auto.cz/vyroba-aut-v-polsku-je-rekordni-fiat-je-nejvetsi-automobilkou-8655

 

Zpět