VIN kód

28.09.2015 09:57

Co znamená VIN kód na vozidle, kde jej lze najít a co z něj můžeme vyčíst? Historie VIN, k čemu se využívá a jak vznikl standard ISO 3779:2009? Toto vše se dozvíš v tomto článku.

VIN-kod-Ford

VIN (pochází z anglické zkratky Vehicle Identification Number) je jednoznačné unikátní číslo sloužící k identifikaci motorového vozidla. Každé vozidlo má přiděleno tento unikátní kód. Číslo bývá vyraženo na kovovém štítku trvale připevněném ke karoserii nebo přímo vyraženo do karoserie vozu. VIN kód slouží k identifikaci vozidla a jeho přiřazení majiteli v registru vozidel.

Policie dále využívá tento kód k prověření, že vozidlo nebylo kradené, je v užívání svého majitele nebo zda nebylo z provozu již vyřazeno. Nicméně je běžnou praxí podsvětí VIN kód na kradených autech a jejich dílech měnit.

Co je VIN kód

Identifikační číslo VIN je ekvivalent lidské "DNA" ve světě automobilismu. Dokáže jednoznačně identifikovat vozidlo a odlišit jej od milionů dalších.

VIN je 17-ti znakový kód, který nese informaci kdy a kde bylo auto vyrobeno, jeho značku, typ, výbavu a unikátní výrobní číslo. Každá číslice v kódu má svůj zvláštní význam.

Historie VIN

Montážní linka 50. léta, kde již používali VINS kódováním vozidel se začalo poprvé v Americe v 50. letech 20. století. Výrobci automobilů v Detroitu začali razit a odlévat identifikační čísla na karoserie a některé díly. Hlavním účelem tohoto identifikačního číslo vozidla (VIN) bylo zaznamenat a evidovat přesný popis vozidla, když masová výroba začala chrlit velké množství aut. Původní kód měl mnoho podob v závislosti na individuálním výrobci v té době a rozhodně nebyl jednotný.

Na začátku 80. let pak americký národní úřad pro bezpečnost na silnicích (U.S. National highway Traffic Safety Administration - USDOT) kód sjednotil a začal vyžadovat, aby obsahoval přesně 17 znaků. Tak byl vznikl standard pro vytváření VIN, který výrobci aut používají dodnes. Výsledkem je unikátní kód (podobně jako DNA) u každého vozidla, které sjelo z výrobní linky.

VIN jako ISO standard

VIN kód byl poprvé popsán mezinárodním standardem ISO v únoru roku 1977 jako ISO 3779. Během doby trvání prošel několika úpravami a doplněním. V současné době se vytváření VIN kódu řídí se standardem ISO 3779:2009, aktualizovaným v roce 2009. Tento standard platí nejen pro motorová vozidla, ale i pro přívěsy, motocykly a mopedy.

VIN kód Mercedesu

ISO standard definuje VIN kód jako 17-místné číslo , skládající se z číslic a písmen. Kód skládá se z několika částí s určeným významem, jak si popíšeme níže.

Jak číst VIN kód?

  • 1. znak - určuje kód země, kde bylo vozidlo vyrobeno, např. T=ČR, W=Německo
  • 2. znak - definuje výrobce (značku) vozidla, např. A=Audi, B=BMW, M=Škoda
  • 3. znak - definuje typ vozidla nebo výrobní divizi
  • 4 - 8. znak - je VDS (Vehicle Descriptor Section) kód. Těchto 5 znaků využívají výrobci k zakódování vlastnosti vozidla (motor, model, serie, apod.)
  • 9. znak - obsahuje kontrolní číslo
  • 10. znak - určuje rok výroby, např. 1=2001), 2=2002
  • 11. znak - určuje montážní závod
  • 12 - 17. znak - je VIS (Vehicle Identifier Section) kód. Posledních 8 číslic popisuje výbavu vozidla, jak sjelo z výrobní linky

Informace o prověření VIN kódu naleznete v dalším článku

Zpět