Je nutné při při zatahování mechanické parkovací brzdy tisknout tlačítko na páce?

14.03.2018 14:13

Tu otázku jste si možná někdy položili taky. Je nutné při při zatahování mechanické parkovací brzdy tisknout tlačítko na páce? 

Ve všech manuálech a instrukcích se vždy dočteme, že je tlačítko na páce určeno pouze na odjišťování ruční brzdy.

Přesto se však začal šířit názor, že se má tlačítko používat i při jejím zatahování, a to kvůli ozubené rohatce (nebo chcete-li ráčnovému mechanismu), která nedovolí ruční brzdě samovolně spadnout a která vydává charakteristický cvakavý zvuk zatahované „ručky".

Ten je mimochodem způsoben tím, jak západka běhá po ozubu a aretuje tak ruční brzdu v čím dál vyšší pozici. Směrem nahoru může západka běhat i bez stisknutí tlačítka, směrem dolů musíte tlačítko zmáčknout a tím západku od ozubu oddálit.

Leckdo tvrdí, že nebudeme-li tlačítko mačkat i při zatahování, ozub a západka se rychleji opotřebí a my se dočkáme nutné výměny.

Je ovšem nutno podotknout, že celá tato záležitost je víc než cokoliv jiného pouhým mýtem, který lze vcelku snadno zbořit. Pokud totiž budeme zatahovat ruční brzdu bez tlačítka, rozhodně se nedočkáme nadměrného opotřebení vůbec ničeho.

Mechanizmus jištění ruční brzdy.

Ozubení, které drží páku brzdy na místě, je vcelku jednoduchý a nijak výrazně namáhaný mechanizmus, který je schopen vydržet odhadem stovky tisíc použití. To se mnohem dříve dočkáme třeba utržených lanovodů ruční brzdy nebo rozbijeme něco jiného. Jedná se prostě jen o zbytečné obavy některých příliš úzkostlivých majitelů.

Vše je detailně ukázáno také na přiloženém videu, kde se zatahuje „ručka" na sedmnáct let starém autě. A rozhodně to nevypadá, že by se jistící rohatka chystala odejít. Velmi správně je zde celý mechanizmus přirovnáván k ráčně z nářadí.

Její cvakání je dobře známé snad úplně každému a pamatujete někdy, že by se taková ráčna (pokud to není vyloženě levný šunt) sama od sebe rozbila?

automix.cars.cz/zivot-ridice/elektricka-brzda-vytesnuje-klasickou-rucku-proc-a-lze-se-pres-ni-otocit-20170305.html

Zpět