Letos vypukne nová závodní série elektromobilů. Upravená Tesla zrychlí na 100 km/h za 2,1 sekundy

17.01.2017 15:35

Od roku 2014 je nejznámější závodní sérií elektromobilů Formula E, kde se závodů účastní i bývalí jezdci Formule 1. Od letoška však přibude ještě druhý seriál závodů, kde budou závodníci poměřovat svoje síly v sériových vozech. Pro první ročník Electric GT Championship, který odstartuje v září na Ibize, se počítá pouze s upravenými vozy Tesla Model S.

Klepněte pro větší obrázek
Tesla Model S v závodní verzi GT. Prošla především výrazným odlehčením (foto: Electric GT)

A právě automobil, který budou mít přihlášené týmy k dispozici, nyní organizátoři soutěže představili na veletrhu v Birminghamu. Jde o poslední model s označením 100D, jehož elektromotor ve výchozím stavu produkuje ekvivalent 760 koní. U vylepšené závodní verze je to potom o 18 koňských sil, což ve výsledku znamená zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,1 sekundy. Takto loni pořadatelé představovali přestavěnou verzi 85D:

EGTChampionship
 
 
 
 

Tesla Model S ve verzi GT však byla především odlehčena, kdy rozdíl v hmotnosti činí téměř 500 kg. Mnohé komponenty tak byly nahrazeny karbonovými alternativami a mnoho částí z interiéru zmizelo zcela. Nesmí chybět ani závodní brzdy nebo přítlačná křídla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tesla Model S GT při oficiálním představení v Anglii (foto: Electric GT)

Vozy se představí v průběhu sezony 2017/2018 na celkem sedmi tratích, mezi nimiž nechybí ani Nürburgring, Barcelona nebo Zandvoort.Podle aktuálních informací budou závodní víkendy obsahovat dvacetiminutový trénink, půlhodinovou kvalifikaci a dva závody s délkou kolem 60 km. Právě na této hodnotě totiž končí dojezd automobilů při závodním zatížení. Do dalších ročníků se počítá i elektromobily konkurenčních značek.

 

www.zive.cz/bleskovky/letos-vypukne-nova-zavodni-serie-elektromobilu-upravena-tesla-zrychli-na-100-km/h-za-21-sekundy/sc-4-a-185660/default.aspx?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu Více na: https://www.zive.cz/bleskovky/letos-vypukne-nova-zavodni-serie-elektromobilu-upravena-tesla-zrychli-na-100-km/h-za-21-sekundy/sc-4-a-185660/default.aspx?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Zpět